Medlemmar Styrelsen Kontakt
Om oss
Syrianernas bakgrund
Syrianerna är en kristen minoritet som härstammar från ett område kring floden Eufrat och Tigris, nuvarande s. Turkiet, Syrien, Libanon och ö. Irak.

Syrianer är ättlingar till de gamla Araméerna, och var de första som accepterade kristendomen som religion, därav etablerades den syrisk-ortodoxa kyrkan, som både är och har varit den mest betydelsefulla faktorn till syrianernas överlevnad som folkgrupp

Åren 1914 - 1915 genomled syrianerna i s.ö Turkiet en massaker som genomfördes för att konvertera de kristna till muslimer. Sedan 1960 har syrianerna emigrerat i stora massor från mellanöstern till euoropeiska länder.

Idag
Idag finns sammanlagt ungefär 3 000 000 syrianer utspridda världen över, bland annat i Usa, Indien, Australien och Europa (ca 120 000 totalt varav 70 000 i Sverige men även många i Holland och Tyskland).

Syrianerna har alltid försökt att integrera sig i deras nya samhällen samtidigt som de försöker bibehålla sin kultur och sina rötter.

Svensk Syrianska Föreningen I Järfälla
SSFIJ är en självständig, religös- och partipolitiskt obunden ungdomsförening som bildades 1998. Säte/föreningslokalen finns i nordvästra Stockholm, i Järfälla/Jakobsberg och är en registrerad ungdomsförening i Järfälla kommun.

SSFIJs uppgift är att tillvarata de syrianska ungdomarnas intressen på det kulturella och sociala planet. Totalt har vi 60 st hushåll som medlemmar.

SSFIJs Mål och Syften att:
1: Få ungdomarna att bevara sin syrianska kultur
2: Engagera ungdomar till att integreras i svenska samhället
3: Engagera ungdomar i olika aktiviteter i föreningslivet
4: Uppuntra ungdomar till att studera
5: Motverka segregation och social utslagning så som; våld, droger och     generationskonflikter
6: Förse ungdomar med olika utbildningsprogram mot t. ex. rasism och missbruk
7: Jobba med jämställdhetsfrågor
8: Tillhandahålla studiecirklar och kurser i Data/IT